Proč naše pečivo?

Jsme rodinná pekárna s více než patnáctiletou tradicí pečení bio žitného kváskového chleba. Jmenujeme se Jedno zdraví, ale jsme dvě. Dvě sestry, každá umíme něco. Jsme tu pro Vás a to co děláme, děláme s láskou. Dále tu pro Vás máme bio i nebio výrobky jiných českých výrobců, které jsme si my doma oblíbily a tak je nabízíme i pro Vás. Náš sortiment nadále rozšiřujeme.

Základem našeho pečiva jsou kvalitní suroviny a poctivé ruční zpracovaní. Naše pečivo obsahuje žitný šrot, měkkou vodu, sůl, kmín a žitný kvásek.

Proces výroby trvá okolo osmi hodin a následně se pečivo nechá ještě alespoň na dva dny dozrávat. Po dvou dnech je chléb ideální ke konzumaci. Díky vysokému obsahu vlákniny a technice zpracování chléb velmi pomalu tvrdne a proto ho lze konzumovat i týden od vyndání z pece bez výrazného snížení kvality.

Výroba našeho žitného pečiva vypadá takto: Proces v těstě začíná opakovaným kvašením a následným kysáním. Bakterie mléčného kysání rozloží většinu složité rostlinné bílkoviny – žitného lepku – na jednoduší a lépe stravitelné aminokyseliny.
Kvašením a kysáním je část škrobu i lepku přirozeně rozložena na nemazlavé, nelepkavé a lépe stravitelné látky, které nepoškozují, nezalepují stěny střev a nepůsobí další škody v těle. Během těchto dlouhých vlhkých procesů současně proběhne dostatečné nabobtnání vlákniny a rozložení inhibitorů enzymů, které, nejsou-li ve vlhku a teple rozloženy, poškozují proces kvašení při výrobě a pak i proces trávení. Nerozpustná vláknina obalu zrn přijme nabobtáním dostatek vody, kterou donese při trávení až do tlustého střeva. To omezuje vznik zácpy a pročišťuje. 
Těsto vykyne ve formách přibližně další hodinu a dá se péct. Pečeme více jak hodinu při maximální teplotě 175°, následně 2 a více hodin chladne. 
Cenné klíčky a vláknina je v chlebu zachována.

Biologická ruční výroba pečiva bez chemie je časově náročná, vyžaduje stálou péči zkušeného člověka a nelze ji provádět ve velkém. To se pak promítá i do ceny výrobku. 

Pečivo je pikantní - po kvásku nakyslé, chuti.